Holiday Entitlement Calculator

There are different factors that can affect your holiday time. It can depend on:

  • How many hours you work per week,
  • The type of worker you are,
  • What your contract says in the Terms and Conditions.

But for most people in full-time work there is a minimum requirement from your employer to give you 28 days per year of holiday.

We have developed a calculator that allows you easily calculate the amount of holiday time you have left this year.

advertisements
UK Holiday Entitlement Calculator

Calculating Holiday Entitlement

There's a legal entitlement for all workers of 5.6 weeks holiday per year, which equates to 28 days for a person who works 5 days a week.

The simple calculation for a full-time worker

The easiest way to work out the number of days annual allowance you should take your number of days worked a week and multiply this number by 5.6

So if you work 5 days per week then multiply this by 5.6
5 × 5.6 = 28 (28 days holiday).

Calculation for a part-time worker

For a part-timer it works on the same principle. Multiply the days in a normal working week for you by 5.6

So if you work 3 days every week then multiply this by 5.6
3 × 5.6 = 16.8 (16.8 days holiday).

Irregular hours or casual workers

If you work casual hours, irregular hours or a zero hour contract then the best way to keep up with entitlement is to add this up as you work. The annual allowance calculates as 12.07% of each hour you work.

This can be calculated as follows:
5.6 weeks entitlement divided by 46.4 weeks (which is 52 weeks minus the 5.6 weeks) then multiplied by 100 comes out at 12.07%

So if you have worked for 12 hours over the course of one week then this would mean 87 minutes paid holiday had been accrued.
12 hours × 12.07% = 1.45 hours which is the same as 87 minutes.

Add these up each week to see how it builds over the year.

A shift worker

Shift workers also have their own calculation. You need to take the average of the shifts worked over the last 12 weeks.

So if your shift pattern is 4 shifts of 12 hours and the 4 days off on a rolling pattern then over the 12 weeks you average 3.5 shifts of 12 hours each per week. So annually this works out as 19.6 sets of 12 hours as your annual holiday entitlement.
5.6 weeks × 3.5 shifts = 19.6  12 hour shifts.

advertisements

Rating: 4.3/5 (23 votes)